Splinternieuw Ruiter- en Menbewijs in 2021

Al sinds 1977 kunnen recreatieve paardensporters hun Ruiterbewijs halen, het rijvaardigheidsbewijs om veilig te rijden in het verkeer en de natuur. Later kwam daar het Menbewijs bij. Nieuwe inzichten en de snelle technologische ontwikkelingen maakten de tijd rijp voor het Ruiter- en Menbewijs 2.0. De KNHS introduceert in 2021 op het recreatieplatform Buitenrijden.nl een compleet vernieuwd Ruiter- en Menbewijs.

Het Ruiter- en Menbewijs, welke paardenliefhebber kent het niet? Vele tienduizenden ruiters en menners verdiepten zich in verkeersregels, harnachement en paardengezondheid. Op de manege of rijvereniging demonstreerden ze de controle over hun paard. Met het Ruiterbewijs op zak kon je ‘paardrijden’, een waardevol document voor velen. Maar eerlijk is eerlijk, zowel het Ruiterbewijs als het Menbewijs is in de huidige vorm wat stoffig geworden en aan vernieuwing toe. De laatste jaren zijn veel studies gedaan, bijvoorbeeld op het gebied van paardenwelzijn. Deze nieuwe inzichten horen thuis in de opleiding voor het Ruiter- of Menbewijs. Ook het verkeer verandert en, niet geheel onbelangrijk, de paardensporter zelf.

Tijd voor vernieuwing

In 2020 heeft de KNHS een enquête uitgevoerd onder recreatieve paardensporters. Dit waren ruiters en menners en leden en niet-leden. Gevraagd werd naar hun behoeften en de wijze waarop ze die behoeften wilden vervullen. Uit de resultaten kwam duidelijk naar voren dat ook, of misschien wel juist, de recreatieve paardensporter altijd op zoek is naar informatie. Over de gezondheid van zijn of haar paard, over training, mooie routes, navigeren en overnachtingen. Dit was het moment voor de KNHS om het licht op groen te zetten voor de ontwikkeling van een Ruiter- en Menbewijs 2.0. Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om dit op een innovatieve wijze te doen.

Marleen Ras, programmamanager Recreatie

Deborah Vermeer, projectmedewerker Recreatie

Met de leerlijn Recreatie wordt in 2021 een belangrijke pijler toegevoegd aan Buitenrijden.nl

Leerlijn Recreatie

In 2021 wordt een belangrijke pijler toegevoegd aan het recreatieplatform Buitenrijden.nl; de leerlijn Recreatie. Het innovatieve aan deze leerlijn is dat de leerstof uit modules is opgebouwd, te volgen in een combinatie van online en praktijk. Daarnaast is de leerlijn gekoppeld aan het nieuwe Ruiter- en Menbewijs. Deborah Vermeer is als projectmedewerker bezig met de ontwikkeling hiervan. Ze legt uit: ‘De groep recreatieruiters is zeer divers. Dat hebben we wel gezien in de afgelopen tijd. Toch verwacht ik dat de leerlijn Recreatie voor 80% van deze recreatiesporters interessant is. Of je nu via een manege of rijvereniging rijdt of dagelijks door de bossen trekt, voor iedereen is iets te vinden.’ De modules waaruit de leerlijn Recreatie bestaat, zijn ook als afzonderlijke module te volgen. Ook het nieuwe Ruiter- en Menbewijs is modulair opgebouwd. Zo kan iedereen in zijn eigen tempo bepalen hoe snel hij het leertraject doorloopt.

Introductie

In het voorjaar van 2021 wordt de vernieuwde opzet geïntroduceerd bij de huidige Ruiter- en Menbewijshouders. Nieuwe instromers kunnen het nieuwe Ruiter- en Menbewijs behalen door een aantal modules te volgen. Sommige zijn online te volgen, voor anderen zijn praktijkmomenten nodig. Deze worden aangeboden in samenwerking met (FNRS-)sportaanbieders. Na de afronding van de benodigde modules is het Ruiter- of Menbewijs 2.0 een feit. Deborah: ‘De ontwikkeling van een geheel nieuwe leerlijn met als onderdeel daarvan het Ruiter- en Menbewijs 2.0 is heel complex. Verschillende voorgangers van ons zijn er ook jaren mee bezig geweest. Zij hebben het pad geëffend dat wij nu bewandelen. De langdurige samenwerking met de FNRS is daar een voorbeeld van. Bij deze leerlijn zijn ongelooflijk veel partijen betrokken. Als projectgroep, waar ook Fenna Westerduin, Marleen Ras en Patty Casander deel van uitmaken, zijn we daar steeds mee bezig. We stellen onszelf vragen. Gaan de ontwikkeling van de inhoud en de techniek samen op? Is alle relevante informatie in de inhoud opgenomen? Is iedereen betrokken die dat moet zijn? Zijn de FNRS-ondernemers en KNHS-verenigingen die de praktijkonderdelen aanbieden, goed geïnformeerd? Hierbij worden we bijgestaan door bijvoorbeeld onze afdelingen Opleidingen, ICT, Communicatie, en ook de FNRS en haar ondernemers. Daarnaast werken we met een focusgroep waarin vertegenwoordigers van belanghebbende partijen zitten.’ De modules in de leerlijn Recreatie worden stapsgewijs geïntroduceerd. In de eerste helft van 2021 is dat het leertraject Ruiter- en Menbewijs 2.0. In een later stadium komen daar onderwerpen bij zoals ‘digitaal navigeren’, ‘je eigen route samenstellen’, ‘trailerladen’, ‘voeding’ en ‘angst overwinnen’. Ruiter- en Menbewijshouders krijgen exclusieve voordelen, maar het is voor iedereen, leden en niet-leden, mogelijk modules afzonderlijk te volgen.

‘Ik verwacht dat de leerlijn Recreatie voor 80% van alle recreatiesporters interessant is’

Leerlijn Recreatie in het kort

  • Online platform in samenwerking met sportaanbieders
  • Alle modules zijn los af te nemen
  • Een leven lang leren, met jaarlijks nieuwe modules
  • Met nieuwe inzichten en veel aandacht voor paardenwelzijn

Ruiter- en Menbewijs 2.0 in het kort

  • Veilig: met dit bewijs ben je in staat om op een veilige manier met een paard het terrein te verlaten en de wijde wereld in te gaan.
  • Vaardig: in de opleiding is voldoende praktijk opgenomen zodat je ‘geoefend’ bent wanneer je op pad gaat.
  • Vriendelijk: in de opleiding is veel aandacht voor paardenwelzijn en voor hoe we met de natuur om horen te gaan.
Kim: ‘Lilas invlechten, wedstrijdkleding aan en dan gaan we ervoor!’

KNHS Team Recreatie

Drie jaar geleden gaf de KNHS na een lang voortraject groen licht voor de ontwikkeling van de recreatiesport. In woorden, maar ook in daden. Recreatiesport werd in de statuten van de sportbond opgenomen, er kwam een afdeling Recreatie en sinds dit jaar is de groep recreatiesporters ook in de KNHS-ledenraad vertegenwoordigd in de persoon van Geert van Wijlick. Het team van Recreatie bestaat uit programmamanager Marleen Ras. Naast ICT en Communicatie zijn andere afdelingen van de KNHS betrokken en wordt veel samengewerkt met FNRS-ondernemers en leden.

Bij de ontwikkeling van deze veelomvattende leerlijn zijn veel partijen betrokken

Recreatie platform Buitenrijden.nl

Buitenrijden.nl is het platform voor de recreatieve paardensporter. Het wordt gefaciliteerd door de KNHS, maar is te gebruiken door zowel KNHS-leden als ruiters en menners die niet zijn aangesloten bij de KNHS. Op Buitenrijden.nl staan meer dan 10.000 kilometer ruiter- en menpaden en ruim 150 kant-en-klare routes, waarvan de helft ook geschikt is voor menners. Op PaardenWelkom-bedrijven kun je terecht met eigen paarden en Vindjebuitenrit biedt mogelijkheden voor liefhebbers zonder eigen paard om de natuur in te gaan. Bij het landelijk meldpunt kun je problemen met paden of routes melden en je kunt er terecht voor Adopteer je route wanneer je wilt helpen bij het onderhoud van ruiterpaden in jouw omgeving.

‘Recreatiesporters hebben eigen behoeftes die om unieke oplossingen vragen’