Marlies Reibestein
Geef de jeugd een stem!

Marlies Reibestein
Geef de jeugd een stem!

Marlies Reibestein | 1961

Marlies Reibestein (1961) is geboren in Abadan (Iran), waar haar vader werkte voor Shell. Marlies reed als wedstrijdruiter internationaal eventing en is vandaag de dag lid van het KNHS-bestuur, met in haar portefeuille jeugd en communicatie.

In de tijd dat ik zelf wedstrijden reed, keek ik, zoals vast meer ruiters doen, tegen de KNHS aan als een op het oog starre organisatie. Vijf jaar geleden werd ik benaderd voor een rol in het bestuur. Ik kreeg daarmee de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan verandering en deze uitdaging nam ik met beide handen aan. In het bestuur zie je de paardensport van alle kanten en ik realiseer me nu dat de organisatie daarvan vele malen complexer is dan ik destijds alleen vanuit mijn eigen oogpunt zag. Toen ik de gehele KNHS-organisatie beter leerde kennen, viel me op dat de jeugd eigenlijk slecht was vertegenwoordigd. Vernieuwing komt immers vaak van anders denkende, jongere mensen.


Dat leidde tot de motivatie om vanuit bestuursniveau te bekijken of we daar wat aan konden doen. Via de FEI stuitten we op het Zweedse Young Leaders Program. In dat programma vonden we de sleutel om de jeugd te omarmen en te betrekken. Met het paard als belangrijke leermeester worden kinderen hiermee opgeleid op de manege of in de vereniging, in de hoop dat ze het later leuk vinden om zich in te zetten voor de paardensport en de KNHS-organisatie.       

Het mooie is dat feitelijk iedereen beter wordt van het Young Leaders Program: de kinderen, hun ouders, de maneges, de verenigingen, de paardensport in algemene zin en in het verlengde daarvan de KNHS. Je kunt stellen dat dit zelfs geldt voor de paarden. In een wereld die steeds verder verstedelijkt groeien kinderen nog amper op met dieren. Dit programma is een ideale manier om te leren over de omgang met dieren, ook al woon je midden in een stad. En hoe meer mensen goed met een paard leren omgaan, hoe meer het paard erbij is gebaat.

Het is een win-winsituatie voor alle betrokkenen, maar ook een zaak van de lange adem. De FNRS speelt een cruciale rol in dit programma en de KNHS is zeer verguld met onze  enthousiasmerende samenwerking. Momenteel hebben we al 1000 deelnemende kinderen, actief op 40 maneges. Een prachtig succes. Onze ambitie is in vijf jaar tijd door te groeien naar 3000 kinderen en zodoende een groot aantal enthousiaste jongeren te krijgen dat de paardensport in de toekomst mede draagt.

Aangezien veel deelnemers nu nog jong zijn, hebben we recentelijk het project Geef de jeugd een stem gelanceerd om het huidige leeftijdshiaat op te vullen. Dit project is een opleidingstraject voor ruiters tussen de 16 en 25 jaar en sluit aan op de niveaus 3 en 4 van het Young Leaders Program. Meer hierover lees je in deze editie van Paard&Organisatie. We zoeken voor het project 100 jongeren en hopen dat zij op termijn op verenigings-, regionaal en nationaal niveau hun plek vinden, te beginnen met twee van hen in ons eigen bestuur! We willen daarmee aangeven dat het ons menens is. We zien de jeugd dolgraag actief in de KNHS-organisatie. Voor mij persoonlijk zou daarmee een wens in vervulling gaan.

Meer weten?

Je vindt alle informatie over het Young Leaders Program op www.knhs.nl/youngleadersprogram.