Adrianne van Waardenberg

Keihard aan de slag

Adrianne van Waardenberg (Etten-Leur, 1957) is manager Wedstrijdsport bij de KNHS en vanuit die hoedanigheid ook verantwoordelijk voor de afdeling Opleidingen. Eerder was ze bij de afdeling Topsport teammanager van de niet-olympische disciplines. Adrianne groeide op met de paardensport, werkte voorheen bij de toenmalige NKB en NHS en was directeur van Jumping Amsterdam.

Onze geliefde wedstrijdsport is tot stilstand gekomen en alle evenementen zijn voorlopig afgelast. We konden niet anders, maar wat was het een pijnlijke beslissing om de Hippiade dit jaar niet door te laten gaan. Terwijl dit allemaal is stilgevallen, geldt dit allesbehalve voor de KNHS als organisatie. Op alle niveaus zijn de collega’s achter de schermen keihard aan het werk. In april is in heel korte tijd het initiatief om online proeven te kunnen beoordelen uit de grond gestampt, waarbij voortdurend rekening is gehouden met paardenwelzijn, fair play en de voorschriften van het RIVM. Het platform Paardrijden.nl is gestart als pilot en dat gaat met kinderziektes gepaard. De populariteit is enorm, met vele duizenden inschrijvingen in enkele weken tijd. Je ziet ook op social media de teleurstelling als mensen zich nog niet aan kunnen melden. Ondertussen leren we heel snel, over en weer, en maken we ook iedere keer aanpassingen, zodat steeds meer mensen zich wel aan kunnen melden. Het aantal aangesloten juryleden is inmiddels flink opgeschaald. We zijn begonnen met zestig en zitten op het moment van schrijven al ruim over de tweehonderd.

In eerste instantie was dit initiatief er voor combinaties vanaf de klasse B tot en met M2. Voor de hogere klassen liepen we tegen een aantal zaken aan, zoals de proef filmen in een rijbaan van 20 bij 60 meter. Een opname in één take zonder inzoomen is in zo’n grote rijbaan lastig te beoordelen voor een jury. Toch gaan we ook een mogelijkheid aanbieden voor ruiters tot en met de klasse ZZ-Licht. Als er belangstelling voor is, kunnen ruiters hors concours rijden en kunnen ruiters feedback krijgen van juryleden op hun proef. Als we dan ook nog met de klasse BB van start kunnen, bieden we een mogelijkheid voor de hele breedtesport. Dit online initiatief is er op de eerste plaats voor de huidige tijd. Als het al blijft bestaan na de coronatijd gaan we kijken hoe hier invulling aan te geven zonder dat sprake is van concurrentie met de reguliere wedstrijdsport. Onze verenigingen en wedstrijdorganisaties zijn voor ons en voor de paardensport in Nederland immers enorm belangrijk. Tot slot willen we voor alle disciplines de mogelijkheid bieden om trainingsfilmpjes te uploaden en te laten bekijken door coaches vanaf niveau 4. Toptrainers en zelfs bondscoaches hebben hun medewerking hier al aan toegezegd.


‘Ik roep alle wedstrijdsporters op om samen schouder aan schouder te blijven staan’

Vanaf het begin van de crisis zijn we met collega’s van de KNHS en FNRS druk bezig geweest hoe we de paardensport in de anderhalvemetermaatschappij moeten invullen. Dat heeft in overleg met NOC*NSF allerlei protocollen opgeleverd, zodat we richting de overheid die anderhalvemeterpaardensport kunnen waarborgen. Voorlopig zijn er alleen verruimingen gekomen voor het trainen van de jeugd, maar mocht er een oepening komen, dan kunnen we de wedstrijdsport hiermee opstarten. Bij Opleidingen zijn we voor de officials heel druk bezig met de ontwikkeling van de digitale bijscholingen. Voor de instructeurs in opleiding hebben we al online mogelijkheden gerealiseerd en voor hen hebben we ook een beroepsgroep in het leven geroepen, waarvoor zich in twee weken al 230 instructeurs hebben aangemeld en voor de bijbehorende facebookgroep zelfs meer dan 400 binnen een dag. Natuurlijk begrijp ik de teleurstelling wanneer mensen zeggen dat ze nu weinig waarde terugkrijgen voor hun startpas. We blijven ons stinkende best doen om dat wel zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen en staan zeker open voor suggesties vanuit het veld. Ik wil graag een oproep aan alle wedstrijdsporters doen om samen schouder aan schouder te blijven staan. Als het niet goed met ons als vereniging gaat, moeten we terug naar onze zelfde leden, om met elkaar de lasten te dragen. In een crisis als deze hoop ik op solidariteit. We zijn een vereniging en doen de dingen voor en met elkaar. Daar vertrouw ik op. Ook in zware tijden als deze.